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Cagle-Pugh, Attorneys & Counselors Review of 
ManageCASA as the PIPOA’s eVoting System and our 
authority to conduct out-of-meeting elections 
 

POA Question: 

Good afternoon, Gregory. 

The attachment looks complicated (our ManageCASA Voting Plan), but our question is 
simple: 

The PIPOA wants to make it compulsory for members who want to vote in our annual 
election process to sign up for our new, board-approved property management system with 
its built-in eVoting system, ManageCASA. Signing up means providing ManageCASA an 
email address and a user-selected password. It’s a simple process and voting takes less 
than 5 minutes. Can we impose this requirement on our community? 

On background: 

Switching to ManageCASA saves the PIPOA over $100,000 per year in operating costs. It 
contains a very secure eVoting system that provides better security protection than we had 
with our previous 3rd party election services. Our basic plan is attached. Our old property 
management system was “sun downed” by the vendor last month. We had no choice but to 
upgrade. The reason for our question, as I’m sure you can imagine, is based on the fact 
some folks resist change practically at all costs. Some would prefer we return to our very 
expensive 3rd party election system; we simply can’t afford that given we have the same 
revenue stream we had in 2007. 

FYI: I’m not here on Fridays but I generally get email every day. George Reed, as CC’d above, 
is the president of the board. This is routine priority. 

Regards, 

Rick  

Rick McGinley 

Executive Director 

Padre Isles Property Owners Association, Inc. 
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Cagle-Pugh Response: 

The short answer is that the Board can impose the described voting requirements 
(ManageCASA) on the members of the Association. The following is a brief explanation 
in support of such answer.  

Permitted voting procedures are governed by Section 22.160 of the Texas Business 
Organizations Code and Section 209.00592 of the Texas Property Code.  

Section 22.160(b) of the Texas Business Organizations Code provides that a member of a 
Texas nonprofit corporation may vote in person or, unless otherwise provided by the 
certificate of formation or bylaws, by proxy executed in writing by the member or the 
member's attorney-in-fact. Section 22.160(d) provides further that if authorized by the 
certificate of formation or bylaws of the nonprofit corporation, a member vote on any 
matter may be conducted by mail, by facsimile transmission, by electronic message, or by 
any combination of those methods. The way I generally explain these provisions is that 
Section 22.160(b) governs voting of members at a meeting of the nonprofit corporation, 
while Section 22.160(d) governs voting of members outside of a meeting. In other words, 
under Section 22.160, a nonprofit corporation may conduct a membership vote either: (1) 
exclusively at a meeting, at which members may vote in person or, unless otherwise 
provided by the certificate for formation or bylaws, by proxy; or (2) if authorized by the 
certificate of formation or bylaws, exclusively by mail, facsimile or electronic message, or 
any by any combination of such authorized methods. However, Section 22.160 does not 
authorize a nonprofit corporation to conduct a hybrid vote whereby some members are 
permitted to vote at the meeting and some are permitted to vote outside of a meeting, nor 
does it allow for votes cast outside of a meeting to be counted toward quorum for those 
members who are voting at the meeting; rather, the nonprofit corporation (if authorized to 
conduct a vote outside of a meeting) must choose to conduct a membership vote 
exclusively at a meeting or exclusively outside of a meeting. If authorized to conduct a vote 
outside of a meeting, one of the primary benefits of conducting a vote in such a manner is 
that no quorum is required and the vote is considered valid regardless of the number of 
votes actually cast.  

In 2011, the Texas legislature enacted Section 209.00592 of the Texas Property Code to 
bridge the gap between conducting votes at a meeting and outside of a meeting and to 
allow votes cast outside of a meeting to be both combined with those cast at a meeting 
and to count toward a meeting’s quorum. Section 209.00592 provides that the voting rights 
of a property owner in a property owners association to be cast or given: (1)  in person or by 
proxy at a meeting of the property owners' association; (2)  by absentee ballot in 
accordance with Section 209.00592; (3)  by electronic ballot in accordance with Section 
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209.00592; or (4)  by any method of representative or delegated voting provided by a 
dedicatory instrument. In addition, Section 209.00592 provides further that, unless a 
dedicatory instrument provides otherwise, a property owners' association is not required to 
provide an owner with more than one voting method, but that an owner must be allowed to 
vote by absentee ballot or by proxy (or, as a result of an amendment that takes effect on 
September 1, by electronic  ballot). Finally, Section 209.00592 provides an absentee or 
electronic ballot may be counted as an owner present and voting for purposes of 
establishing a quorum for items appearing on the ballot.  

Unlike Section 22.160, which provides for voting either at a meeting or, if authorized by the 
certificate of formation or bylaws, outside of a meeting, Section 209.00592 allows for votes 
to be cast outside of a meeting (without authorization by the certificate of formation or 
bylaws) and for such votes to be combined with votes cast at a meeting. While Section 
209.00592 seems to suggest that a property owners association may limit the methods of 
voting to absentee or electronic ballots only, such authority is subject to the property 
owners association’s dedicatory instruments, which almost always requires voting to occur 
at a meeting if it does not authorize voting to be conducted outside of a meeting. In other 
words, if a property owners association is authorized by its bylaws to conduct a vote 
exclusively outside of a meeting, then it does not need to rely upon Section 209.00592 for 
authority to conduct a vote by absentee or electronic ballots, but if a property owners 
association does not have authority to conduct a vote in its bylaws and is relying upon 
Section 209.00592 for authority to allow owners to vote by absentee or electronic ballots, 
then the property owners association’s bylaws more than likely require that owners vote at 
a meeting, in which case the property owners association most likely will not be able to 
conduct a membership vote exclusively outside of a meeting by absentee or electronic 
ballots. Said more simply, Section 209.00592 is really intended to be used for the purpose 
of combining votes cast outside of a meeting with those cast at a meeting and not for the 
purpose of conducting a vote exclusively outside of a meeting where the property owners 
association does not authorize the property owners association to do that. If a property 
owners association wants to conduct a vote exclusively outside of a meeting by mail or 
electronic voting, then there needs to be express authority to do so under the property 
owners association’s bylaws. 

I have reviewed the Association’s Bylaws. Section 1.03(B) thereof provides that a 
“Voting Member may vote in person or by proxy,” which is a pretty standard boilerplate 
provision that tracks the language of Section 22.160(b) of the Texas Business 
Organizations Code, and should be interpreted as making clear that members are 
permitted to vote in person and by proxy in any vote conducted at a meeting of the 
Association. Section 1.03(C) of the Bylaws provides further that “voting may be 
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conducted by mail or electronic means in such a manner as the Board of Directors 
shall determine,” which provides the necessary authorization required by Section 
22.160(d) of the Texas Business Organizations Code to conduct a vote of the 
Association’s members outside of a meeting by mail and/or electronic means without 
having to rely upon the statutory authorization of Section 209.00592 of the Texas 
Property Code. As a result of such Bylaw provisions, the Board of Directors is 
expressly authorized to conduct a vote of the membership exclusively outside of a 
meeting by mail, electronic means, or any combination thereof in such a manner as 
the Board of Directors determines. Moreover, because the Bylaws authorize a vote of 
the members to be conducted exclusively outside of a meeting, the Board of Directors 
is not required to allow members to vote in person at the meeting or by any other 
method of voting other than by mail, electronic voting or a combination thereof, as 
determined by the Board.  

The only additional note that I want to add is that it may be advisable to amend the Bylaws 
to include additional language that outlines how an electronic vote may be conducted, 
including timelines for casting ballots, addresses to which paper ballots or electronic 
voting instructions will be sent to members, etc. I don’t think it is required, but it will 
prevent the Board having to adopt such protocols each time they want to conduct a vote by 
mail and/or electronic means as determined by the Board.  

Finally, I am attaching a CLE article that I authored for the State Bar of Texas’ 2021 
Advanced Property Owners Association Law Seminar on this topic. It contains pretty good 
information on voting procedures and how they affected the ability of property owners 
associations to conduct voting in conjunction with virtual membership meetings in the 
wake of 2020’s covid pandemic.  

Please let me know if you have any additional questions or would like to discuss this matter 
further. 

Gregory S. Cagle 

Partner 

CAGLE PUGH, LTD. LLP 

737-261-0600 

gregory.cagle@caglepugh.com 

www.caglepugh.com                              
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